tiistai 17. helmikuuta 2009

Pullapäivä sunnuntaina

Sunnuntai 15.2. oli aivan upea, aurinko paistoi jo heti aamusta ja koti oli puhdas ja siisti viikonlopun siivouksen jäljiltä. Pääkipukin oli hellittänyt, sitä olikin jatkunut jo keskiviikosta lähtien, elämä 'hymyili' todenteolla. Mutta jotain puuttui......tuoksu, joka kuului ehdottomasti lapsuuteni siivouspäivien jälkeiseen päivään.....pullantuoksu!
En ole tehnyt tavallista pullaan varmaan valehtelematta 2 vuoteen, aina tulee räpellettyä kokoon jotain makeampaa ja nopeampaa...
Niimpä pistin pullataikinan tulemaan ja kohoamista odotellessani join kahvit ja luin Kainuun Sanomat...

Pullataikina
14 dl vehnäjauhoja
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kardemummaa
2 pss kuivahiivaa

5 dl lämmintä vettä
150 g sulaa margariinia

Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää vesi ja margariini ja anna koneen vaivata ainakin 5 minuuttia. Siinä se....helppoa ja yksinkertaista. Jätä kohoamaan liinan alle.
Leivo taikinasta mieluisiasi pullia, minä tein korvapuusteja, vaniljakierrepullia, pyöreitä pullia ja manteli-pähkinäpullia.


Vaniljapullat tein kaulimalla taikinan levyksi ja levittämällä vaniljakreemijauheesta+vedestä tehdyn mössön levylle, sitten rullasin taikina ja leikkasin rullasta sopivia paloja.

Manteli-pähkinäpullat saivat makunsa levyksi kaulitulle taikinalle levitetystä margariinista sekä hunajapaahdetuista manteleista ja gaschew-pähkinöistä, joita olin jauhanut jo Runebergin torttuja varten. Taisin lisätä myös sokeria väliin....

Ystävänpullat tein vaniljakierrepullista koristelemalla ne sydän-nomparelleilla ja laittamalla sydän-muffinivuokiin.
Nämä pullat menivät naapuriin, ystäväni Paula siellä oli petipotilaana flunssassa, toivottavasti auttoivat paranemisessa!

Pyöreät peruspullat kuuluvat myös ehdottomasti satsiin, tyttäreni Iida ei tykkää muista kuin tavallisista pullista, ja näistähän mä saan sit myös laskiaispullat tehtyä
(luulin saavani niitä pakkaseen)
mutta eihän niitä ollut edes illalla enää yhtään :)

sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Baby Shower - kakku Pauliinalle

Kummityttöni Pauliina odottaa vauvaa, joka aika suurella todennäköisyydellä on tyttö, joten Baby Shower-kutsuja viettäessämme uskalsin tehdä kakusta hieman tyttömäisen, vaikka kyllähän se prinssinkin kelpaisi tuossa sängyssä nukkua...
Täytekakku oli sängyn muotoinen. Päällystin sängynpäädyn ruskealla marsipaanilla, koska intuitioni sanoi että vauvalle varattu pinnasänky olisi varmaan ruskeaa puuta, ja oikeaan osui arvauksein kun sen varmistin sitten kutsuilla.
Mummomme (Rakas, mutta pois nukkunut) oli kova käsityöihminen ja virkkasi mm. torkkupeittoja, liinoja ja kaikkea...
Kakkuun tein siis tämä mielessäni 'mummon virkkaaman' tilkkupeiton vauvalle ja kruunun odottamaan prinsessan syntymää, sekä vielä tietenkin unipehmot valmiiksi...

Kakku oli 8 munan vaalea peltipohja, josta leikkelin kerrokset ja päädyn. Väliin laitoin kerma-appelsiinituorejuusto-valkosuklaamoussen ja hitusen hilloa, muistaakseni vadelma-mansikkaa.
Kakun kostutuin vaniljamaidolla, musta se on ehkä paras vaaleisiin kakkuihin, ainakin kermaisten täytteiden seurana.

Sitä kun ei heti kirjaa ylös aineita leivonnaisia tehdessään, niin sitten saa kaivella muistilokeroitansa urakalla myöhemmin.
Kutsuilla oli myös paljon muuta hyvää tarjottavaa, ne olivat sellaiset nyyttärikutsut. Harmi vaan kun oma kamera pääsi unohtumaan, enkä saanut kuvattua kaikkea. Olisi ollut kiva laittaa ystävien tuomien herkkujen kuvat ja reseptit tänne myös.
Mieleen jäi eritoten Sannan kinkkupiiras, Johannan salaatti ja Ailan lohitäyte ruisnapeille.
Nams ja maiskis :)


tiistai 10. helmikuuta 2009

Ystävänpäivä Fazerinna-kakku

Ystävät ovat kultaakin kalliimpia,
oikein ihanaa Ystävänpäivää kaikille Ystävilleni !
Fazerinna-kakku

Pohja: 3 munan kääretorttupohja

3 munaa

1 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja ja kaakaota

1/2 dl perunajauhoja

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää varovasti kuivat aineet ja sekoita.

Paista 175 asteessa noin 10-15 minuuttia. Ota kääretorttulevystä hyydykevuokasi kokoinen ympyrä kanneksi ja 2 puoliympyrää pohjaksi.

Hyydyketäyte:

2,5 dl Flora-vanillaa

200 g appelsiinituorejuustoa

1-2 tl vaniljasokeria

2 tl sokeria

150 g Fazeriina-suklaata rouheena

(0,5 pussia Suffeli-puffeja)

2 rkl sitruuna/appelsiinimehua

4 liivatetta

Vaahdota Flora-vanilla ja lisää siihen tuorejuusto, sokerit, suklaarouhe. Liota liivatteet kylmässä vedessä n. 5 minuuttia, purista vedet pois ja liuota kuumaan mehuun.

Lisää liivatemehu massaan ja sekoita hyvin.

Laita vuoan pohjalle kääretorttulevystä leikatut puoliympyrät ja sitten puolet täyteestä. Lisää Suffeli-puffit jos haluat ja laita loppu täyte vuokaan. Lopuksi lisää kääretorttupohja-ympyrä kanneksi.

Laita vuoan päälle tuorekelmua ja kylmään hyytymään n. 3-4 tunniksi.

Ennen tarjolle laittoa voit koristella kakun haluamallasi tavalla, minä pursotin kermavaahtoa ruusutyllalla lisäsin marsipaaniruusun ja sydännomparelleja.

Nauti hyvien Ystävien seurassa esimerkiksi kahvin kera. Nam !

Tämä on mielestäni parhaimman makuinen hyydykekakku, mitä koskaan olen itse tehnyt. Suosittelen kokeilemaan.


Synttärilahjani

Vietin synttäreitäni tammikuussa kaikessa hiljaisuudessa.
Kakkua en kuitenkaan itselleni tehnyt :)
Lahjaksi sain kuitenkin näin upeita juttuja
(itse valitsin).
Kiitos !!!

Kirjat ja paljon muuta kivaa löydät Ullanunelmasta.

These are my birthday-presents. Marzipan- and Cake-books. I love those books, thanks!

Kiitokset vielä työpaikan tytöille, olitte järjestäneet kivan yllärin mulle syntymäpäivänäni!

Runebergintortut á la Pia

Runebergin tortut á la Pia (12 kpl)

100 g margariinia

1 dl sokeria

1 muna

1 dl vehnäjauhoja

1/2 dl korppujauhoja

1 dl hunajapaahdettuja manteleita ja cashew-pähkinöitä rouheena

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen, sekoita sekaisin, älä vaivaa.

Annostele taikina muffinivuokiin esim pursotinpussia apuna käyttäen.

Paista 200 asteessa n. 10-15 minuuttia uunista riippuen.

Koristele paiston jälkeen tomusokeri /sitruunanmehu seoksella ja vadelmahillolla.

Pursota ensin 'renkaat' ja täytä kolo sitten hillolla.

Minä tykkään näistä matalista Ruuneperkeistä enemmän kuin niistä korkeista 'oikeista', näitä on helpompi syödä :)

February 5th, was Runeberg's day. Johan Ludvig Runeberg was a Swedish speaking Finn, a poet and a writer, who lived in the 1800's. He wrote many books that are considered Finnish national classics. Our national anthem got its lyrics from Runeberg's poem.
Anyway, Finns usually treat themselves to a specific pastry on the poet's birthday, namely the "Runeberg's pastry". It is told that the recipe was created by his wife, Fredrika Runeberg, and the poet used to have a pastry with his morning drink (yuck..).
(Kiitti lainasta, Johanna :) )

torstai 5. helmikuuta 2009

Kilpailu

Kuva-arvoituksen ratkaisijoiden kesken arvon palkinnon :)
Joten jätäppä villi arvauksesi kommenttilaatikkoon.
Ketä kuvan henkilöt ovat?
This is a competition.
Who are in the picture?
Tämä kilpailu on käynnissä 6.3. asti
eli perjantai-iltana arvon voittajan.
Päivä muuttui ( alkuper. 8.3.) koska sunnuntaina lähdenkin Helsinkiin reissuun...
KILPAILU PÄÄTTYNYT 6.3.2009 KLO 21.08
Arvonta ......

maanantai 2. helmikuuta 2009

BabyShower-kakkua ja Runebergintorttuja tulossa....
Sekä syntymäpäivälahjani, mikähän se lienee....