torstai 23. helmikuuta 2012

Borssikeitto

Borssikeitto, venäläinen punajuurikeitto



2-3 keskikokoista punajuurta
2-3 porkkanaa
1 iso sipuli
reilu lohko valkokaalia
(nyrkin kokoinen pala punakaalia)

öljyä kuullottamiseen
suolaa
2 laakerinlehteä
1 rkl kokonaisia maustepippureita
vettä
noin 0,5 dl viinietikkaa
(etikkapunajuurten lientä)

muutama nakki / kevytjauheliha

smetanaa tarjoiluun / sinihomejuusto


Kuori kasvikset ja leikkaa ne suikaleiksi. Kuumenna öljyä isossa kattilassa ja kuullota kasvikset öljyssä.  Lisää vettä niin, että kaikki raaka-aineet peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto pois.

Kun vaahtoa ei enää synny, lisää pippurit, laakerinlehti ja suolaa maun mukaan. Keitä borssia miedolla lämmöllä vähintään pari tuntia. (vähempikin aika riittää jos tykkäät että juureksissa on 'pureskeltavaa')

Ruskista jauheliha tai nakit ja lisää keittoon. Lisää viinietikkaa oikean happamuuden saamiseksi. Maistele keittoa. Lisää suolaa tarvittaessa.

Jos haluat tummemman väristä borssia, voit lisätä myös punajuurten säilöntälientä.

Tarjoa smetanan kanssa. Borssi maistuu parhaimmalta vasta seuraavana päivänä.
Mulla oli sinihomejuustoa ja se sopi aivan valtavan hyvin.
Myös raejuusto oli hyvää.
Keitosta kun riitti useammaksi päiväksi...

Vinkki: Valkokaalin asemesta voi käyttää hapankaalia. Tällöin ei tarvitse välttämättä lisätä viinietikkaa. Jos käytät hapankaalia, lisää se keittoon vasta kypsymisen loppupuolella.

2 kommenttia:

Kyökkis kirjoitti...

Just eilen oli puhetta "borssikeitosta" ja mä väitin, etten tykkää. P taas väitti sen olevan huippuhyvää:) Pitäisköhän kokeilla uudelleen, onhan siitä noin sata vuotta kun oon syöny.. Ja jos toi soppa vielä vahingossa pienentää, niin ei sekään pahitteeksi olisi:)

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää hyvältä. Pitääpä kokeilla!